Home » Lijmadvies » Gevelplaat Verlijming

Gevelplaat Verlijming

Heeft u hulp of advies nodig? Ik kan u helpen met uitgebreide informatie over de verlijming van gevelplaten zoals Trespa, HPL, Rockpanel, glas, minerale-wolplaten, FCB, keramiek, en ACM. Voor onafhankelijk advies op maat kunt u altijd bij ons terecht.

Soorten Gevelplaten en hun Eigenschappen

Gevelplaten zijn essentieel voor de esthetiek en bescherming van gebouwen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten gevelplaten en hun eigenschappen:

 1. Trespa: Deze platen zijn gemaakt van HPL (High Pressure Laminate) en bekend om hun duurzaamheid, weerbestendigheid, en onderhoudsvriendelijkheid. Ze zijn ideaal voor zowel commerciële als residentiële toepassingen.
 2. HPL (High Pressure Laminate): Een veelzijdig materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden, schimmel, en vervuiling. Geschikt voor diverse geveltoepassingen.
 3. Rockpanel: Gemaakt van geperst steenwol en biedt een hoge brandveiligheid, duurzaamheid en is onderhoudsarm. Perfect voor ventilatiegevels.
 4. Glas: Voor een moderne, transparante look. Glasgevels bieden uitstekende lichtinval en een strak uiterlijk.
 5. Minerale-wolplaten: Deze platen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie. Ze zijn duurzaam en brandveilig.
 6. FCB (Fiber Cement Board): Combineren de voordelen van cement en vezels voor een sterke, duurzame en weerbestendige plaat. Ideaal voor veeleisende omgevingen.
 7. Keramiek: Biedt een hoge mate van duurzaamheid, esthetiek, en onderhoudsgemak. Perfect voor zowel moderne als klassieke ontwerpen.
 8. ACM (Aluminium Composite Material): Lichtgewicht en sterk, met een moderne uitstraling. Geschikt voor complexe vormen en structuren.

Voorbehandelingen voor Optimale Hechting

Een goede hechting van gevelplaten vereist vaak een specifieke voorbehandeling van het oppervlak. De voorbehandelingen kunnen mechanisch, chemisch, of fysisch zijn:

 1. Mechanische Voorbehandeling: Dit omvat het schuren of borstelen van het oppervlak om losse deeltjes en verontreinigingen te verwijderen.
 2. Chemische Voorbehandeling: Het gebruik van reinigingsmiddelen of primers om het oppervlak te ontvetten en voor te bereiden op de lijm.
 3. Fysische Voorbehandeling: Methoden zoals verwarmen of het aanbrengen van een primer om de oppervlaktespanning te verminderen en de hechting te verbeteren. Daarnaast zijn er geavanceerdere fysische technieken beschikbaar:
  • Plasma Behandeling: Dit proces verhoogt de oppervlaktespanning en maakt het oppervlak reactiever voor de lijm.
  • Corona Behandeling: Een hoogspanningsontlading die het oppervlak ruwer maakt en de oppervlaktespanning verhoogt, wat leidt tot betere hechting.
  • Pyrosil Behandeling: Een behandeling waarbij een dunne laag silaan op het oppervlak wordt aangebracht, wat resulteert in een verbeterde hechting van de lijm aan het oppervlak.

Veelvoorkomende Fouten en Problemen

Bij het gebruik van gevelplaten komen vaak bepaalde fouten en problemen voor. Hier zijn de meest voorkomende problemen specifiek voor gevelplaatverlijming:

 1. Onvoldoende Voorbehandeling: Een slechte voorbereiding van het oppervlak kan leiden tot slechte hechting en voortijdige falen van de verlijming. Dit kan resulteren in loslatende platen en een verminderd esthetisch uiterlijk.
 2. Verkeerde Lijmkeuze: Het gebruik van de verkeerde lijm voor een specifieke gevelplaat kan leiden tot problemen zoals loslaten of onvoldoende sterkte. Bijvoorbeeld, het gebruik van een lijm die niet geschikt is voor buitengebruik kan resulteren in degradatie door UV-straling.
 3. Te Dikke of Te Dunne Lijmlagen: Een verkeerde dikte van de lijmlaag kan de hechting en functionaliteit negatief beïnvloeden. Te dunne lagen kunnen leiden tot onvoldoende hechting, terwijl te dikke lagen kunnen resulteren in ongelijkmatige oppervlakken.
 4. Onjuiste Applicatietechnieken: Het niet correct aanbrengen van de lijm kan resulteren in luchtbellen, onregelmatige oppervlakken en slechte hechting. Dit kan ook leiden tot esthetische problemen zoals zichtbare naden en randen.
 5. Temperatuur- en Vochtigheidsproblemen: Aanbrengen van lijm onder onjuiste omstandigheden, zoals te lage of te hoge temperaturen en hoge vochtigheid, kan de uitharding en hechting negatief beïnvloeden. Dit kan resulteren in vertraagde uitharding of zelfs mislukte verlijming.
 6. Verontreinigde Oppervlakken: Resten van stof, olie of andere verontreinigingen op het oppervlak kunnen de hechting aanzienlijk verminderen. Dit is vooral kritisch bij gevelplaten die in fabrieksomgevingen zijn geproduceerd en mogelijk nog productieresten bevatten.
 7. Onvoldoende Druk: Het niet uitoefenen van voldoende druk tijdens het uitharden kan resulteren in een zwakke verbinding. Dit kan leiden tot problemen zoals het loskomen van gevelplaten bij windbelasting.
 8. Thermische Uitzetting en Krimp: Niet rekening houden met de thermische uitzetting en krimp van materialen kan leiden tot scheuren en falen van de lijmverbinding. Gevelplaten kunnen significant uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen.
 9. Verkeerd Gebruik van Ondersteunende Bevestigingen: Onvoldoende of onjuist gebruik van mechanische bevestigingen in combinatie met lijm kan de structurele integriteit van de gevel beïnvloeden.
 10. Onvoldoende Ventilatie: Het niet goed ventileren van de ruimte achter de gevelplaten kan leiden tot vochtophoping en schimmelgroei, wat de lijmverbinding kan aantasten.

Onafhankelijk Advies door Siebe Greidanus

Hiervoor vragen wij een duidelijk inzicht in uw specifieke situatie en eisen. Op basis daarvan kunnen wij u voorzien van het juiste advies voor elke situatie. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste lijmsoort, het uitvoeren van de correcte voorbehandelingen, of het oplossen van problemen met bestaande gevelplaatverlijmingen, ik sta voor u klaar met deskundig en onafhankelijk advies.

Daarnaast kan ik helpen met het trainen van uw personeel volgens de geldende normen en het schrijven van werkprocedures. Dankzij mijn praktijkervaring kan ik probleemoplossend werken en zorgen voor een efficiënte en effectieve toepassing van gevelplaatverlijming in uw projecten. Ik beschik over het E.A.S. European Adhesive Specialist diploma en werk volgens de normen DIN 2304, DIN 6701, en EN-ISO 21368, zodat u verzekerd bent van advies dat aan de hoogste standaarden voldoet.

Uw Voordeel Is

 • Deskundig Advies: Met jarenlange ervaring in de gevelplaatverlijming bied ik u het beste advies op maat.
 • Onafhankelijkheid: U kunt rekenen op objectieve aanbevelingen zonder commerciële belangen.
 • Kwaliteitsgarantie: Door het toepassen van de juiste technieken en materialen, verzeker ik de duurzaamheid en betrouwbaarheid van uw gevelplaatverlijmingen.
 • Training en Procedures: Ik help u om uw personeel te trainen en werkprocedures te schrijven, zodat u altijd voldoet aan de geldende normen.
 • Hoogste Standaarden: Advies en werk volgens de normen DIN 2304, DIN 6701, en EN-ISO 21368.

Neem vandaag nog contact met mij op voor een consultatie en ontdek hoe ik u kan helpen met uw gevelplaatverlijmingsprojecten.

Website: www.siebegreidanus.nl


Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op via het contactformulier op de website of bel direct voor een persoonlijk adviesgesprek.

Contactformulier


  Disclaimer

  De inhoud van deze website, inclusief alle teksten, afbeeldingen, en andere materialen, is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Siebe Greidanus. Het is niet toegestaan om enige inhoud van deze website te kopiëren, te reproduceren, te verspreiden, of op welke wijze dan ook te gebruiken zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Siebe Greidanus.

  Auteursrecht en Gebruik van Inhoud

  Alle informatie en inhoud die op deze website wordt aangeboden, is bedoeld voor persoonlijke en niet-commerciële doeleinden. Het volgende is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Siebe Greidanus:

  • Het kopiëren, reproduceren of verspreiden van teksten, afbeeldingen, video’s, of andere materialen die op deze website te vinden zijn.
  • Het aanpassen, wijzigen, of afgeleide werken maken op basis van de inhoud van deze website.
  • Het gebruiken van de inhoud van deze website voor commerciële doeleinden of in openbare presentaties, ongeacht het doel.

  Toestemming Verkrijgen

  Wilt u inhoud van deze website gebruiken, neem dan contact op met Siebe Greidanus om schriftelijke toestemming te verkrijgen. Ongeautoriseerd gebruik van de inhoud kan leiden tot juridische stappen.

  Contact

  Voor vragen over het gebruik van de inhoud van deze website, of om toestemming te verkrijgen, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op de website of direct bellen.